Попутка » 11/01/2010, 19:52
Высказывания Виктора Ющенко- Президента Украины, кандидата в Президенты Украины, в программе Велика політика на телеканале Интер, от 25.12.2009 г.
Я підкреслюю: і Янукович, і Тимошенко – це одна і та сама проблема для України. Вони нічим не відрізняються. Хіба що один двічі сидів, а друга двічі не сиділа. Оце вся різниця.
...політика, яку проводить Тимошенко, м’яко кажучи, новий диктатор країни, яка в своїх руках тримає і виконавчу владу, і суддівську владу, веде призначення правоохоронних органів. Оце є одна з найбільших проблем країни, найбільша проблема країни. Я говорю не про жінку, я говорю про Прем’єр-міністра.
...Тимошенко і Янукович завжди будуть разом. Бо це є спосіб їхнього існування після 17 числа. Це є спосіб єдиний зберегти себе у владі, поділити цю владу.
...ні Тимошенко, ні Янукович сюди не прийдуть, не скажуть, що вони за процес національного творення, за демократію чи за приєднання до Європи чи до європейської колективної безпеки.
...Не говоріть про те і не ставте запитань, будь ласка, яка доля буде в Ющенка? Не думайте про це, шановні журналісти, це не ваша морока. Про дітей своїх подумайте, про націю свою подумайте. Чи ми не легковажимо зараз, коли ото, знаєте, тигра в бублика одіваємо і робимо вибір тільки, знаєте, так, на візію? Чи не про те нам треба дискутувати, чи про те, що глибше, що відноситься до наших системних цінностей? Коли два місяці назад приймається рішення – ми вже, вибачте, про це вже говорили – у Печерському, самому справедливому суду, що ви не маєте права критикувати Прем’єр-міністра, бо вона вже як Свята Марія, її не можна критикувати. Вона – Україна. Вона – все.
...А боротися за місце під сонцем в усьому світі – вибачте, це не солодка політика. Це кожний день відстоювання своєї позиції, я маю на увазі національної чи державної позиції на міжнародній арені. Тому нам треба жити своїм розумом, треба навчитися відповідати на виклики для власної держави і власної нації, поважати Росію, поважати російський народ, мати абсолютно стратегічні відносини з цією країною. Але предметом територіальна цілісність чи наш суверенітет не може бути в наших перемовинах чи в нашій полеміці.
...Я перед нацією хочу дати слово: я ніколи Прем’єр-міністром у Януковича не буду. Щоб не було більше цього питання. Це принизливо виглядає для нашого діалогу і, я думаю, що для нашої нації.
...Якщо цю фантазію розвивати далі, то це буде говорити про те, що нація зробить фатальну помилку. Слово "фатальну" хотів би підкреслити, тому що Тимошенко – це є суть кризи, суть кризи всьому. І те, що за ці останні особливо півтора-два роки вона зробила, ви побачите, що слідуючий уряд, який буде – це уряд-жертовник, якому 2-3 роки треба тільки для того, щоб повернутися до вересня 2008 року. Те падіння, та некомпетентність, яка проявлена, починаючи з бюджетного процесу, закінчуючи стосунками з українським бізнесом, з інвестором, очевидно, це серйозна катастрофа. Тому, знаєте, я і уві сні не сподіваюся, що людина, яка принесла стільки трагедій для цієї нації, стільки розрушила бізнесу, скільки зробила кроків, які відкинули нас від тих світлих очікувань, і ця людина якщо ще в цій нації буде мати шанс на майбутнє, знаєте, мені буде гірко за цю націю.
Ми говоримо про те, що це різні світогляди, різні цінності. Те, до чого може привести націю, державу, країну чи в національному, чи в економічному, чи в інтеграційному, чи демократичному процесі Тимошенко – це є катастрофа. Я просто хочу бути точним у своїх висловах, щоб потім не висмикували контекст і говорили, що я щось мав інше. Ми говоримо про те, що система цінностей, яка стоїть за Януковичем і Тимошенко – це не система українських національних інтересів. Ось і все.
С уважением, Геннадий.